Wednesday, September 28, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Semester baru :)

wahhh.. terasa lama benar aku xmenaip dalam blog ni... sengal2 sudah jari2 ni :P

saat aku menaip bnda ni, smester da lama start sbnrnya... kali ni da masuk minggu ke 3... tp disebabkan masalah teknikal kat kk5 ni, iaitu internet tahap siput, xdpt aku nk on9 selalu...

sepanjang 3 minggu ni mcm2 da berlaku... aku jadi fasilitator program jejak gemilang utk pelajar tahun 1.. maka, ramai la junior yg aku kenal... dalam masa 3 minggu ni jugak, selalu xde air... susahnya hidup xde air... aku da merasa hidup perit xde air masa kat kmpk dulu.. harap2 kes xde air ni xbrlaku lg...

oh, 1 lg pengalaman baru aku rasa dalam masa 3 minggu ni... berdiri dalam bas dr gambang ke pekan..! selama setahun aku ulang alik gambang-pekan utk g kelas, aku xpenah berdiri dalam bas.. ni la kali pertama aku kena berdiri... management ump sgt truk skrg....

jumaat akn datang pulak, mahasiswa ump pekan akan buat perhimpunan aman kat sini... tujuan perhimpunan ni utk menuntut hak2 pelajar, terutamanya hak pelajar tahun akhir... secara peribadinya, aku sokong perhimpunan ni :)

smlm pulak, 27 september 2011, ayah kepada roomate aku meninggal dunia... Innalillah... lebih 3 bulan arwah derita sakit barah darah.... smoga arwah dtempatkan d kalangan org2 yg beriman... amin...

mengikut keadaan semasa, rasanya aku akn keseorangan selama seminggu... baru sehari, aku da bosan dan rindu rmate aku... :(

sebabkan kebosanan melampau, aku edit gambar2 ni... gambar2 ni diambil masa jamuan raya kk5 ump aritu, 24 september 2011... check it out...

 spot pilihan sejak dahulu, surau...!

xbnyak gambar aku leh upload sbb tenet 'sgt laju'.. aduhai.... cukupla utk sementara waktu...

so, akhir kata, marilah kita bersama berharap agar tenet akn makin laju XD





Saturday, August 27, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Media..


Situasi sebenar : Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba2 dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian.

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro - "Gempar! Nenek mati dihempap ubi."

Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah - "Kami tiada beca."

Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca dlm filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."


Wednesday, August 24, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Percayalah...

Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…

Prof: Kamu percayakan Tuhan?

Pelajar: Sudah semestinya professor.

Prof: Adakah Tuhan itu baik?

Pelajar: Ya

Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?

Pelajar: Ya

Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?

(Pelajar berdiam diri)

Monday, August 22, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Kisah Dongeng Barat~

Tarzan hidup separuh bogel..

Cinderella balik lewat malam..

Pinocchio menipu manjang..

Aladdin suka mencuri..

Batman memandu 320 km/j..

Superman pakai underwear kat luar..

Sleeping Beauty pemalas asyik tidur..

Snow White tinggal serumah dgn 7 lelaki..



Mcm mana budak2 sekarang tak terpengaruh dgn perbuatan2 tak bermoral macam ni.. 
Saturday, August 20, 2011 2 orang cakap By: Farhana

Mana Mak??


Jam 6.30 petang.


Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Friday, August 19, 2011 0 orang cakap By: Farhana

17 ogos 2011

Assalamualaikum...

wahhhh, tarikh 17 ogos 2011 telah pun berlalu... terlalu banyak kenangan indah utk birthday aku yg ke 20 tahun ni... hee~~

first of all, aku amat bersyukur kerana birthday aku yg ke 20 jatuh pada hari Nuzul Al-Quran tahun ni... alhamdulillah... insyaAllah tarikh ni akn aku ingt utk jgka masa yg panjang... bukan selalu tarikh yg penting dalam hidup kita jatuh pada tarikh bermakna mcm Nuzul Al-Quran ni :)

Salam Nuzul Al-Quran

Tuesday, August 16, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Sikap Pemandu Malaysia

Assalamualaikum....

Sekarang ni ramai yang da ada lesen kereta dan motor... Pada pendapat aku, lesen ni agak penting.. kalau ada kecemasan, at least kita tau cara nk memandu dan sebagainya...

pernah tak kita lihat dan perhati cara rakyat malaysia memandu?? pada aku, sikap pemandu di malaysia tak la berapa baek sgt... aku xmaksudkan smua, tp sebahagian besar pemandu kat malaysia gopoh, cepat marah, suka maki hamun dan mcm2 lagi...

al-kisahnya, td aku naek bas nk balik rumah... masa bas tu lalu kat depan hospital ampang, berlaku kesesakan skit... ada kete blok laluan tu... masa aku lalu, da terpampang papan tanda dilarang hon...

tanda ni besar dan terang berada kat jalan depan hospital

so, smua orang yang memandu ni boleh pikir... kita xleh hon depan hospital sebab kena utamakan keadaan pesakit kat hospital tu... tp malangnya, sebabkn berlaku kesesakan skit td, smua kete pakat hon ramai2... aku agak, mesti ramai yg maki hamun dalam kete masing2 tu... dorg ni xpk ke ada pesakit kat dalam hospital tu... bazar ramadhan pun dekat area situ jugak, sebab tu la jalan sesak... oooo, tau nk beli je, time jalan sesak xsuke plak... adoii~~

aku penah g beberapa negara asia tenggara yg lain... contohnya, pemandu di singapura memandu dgn berhemat... bukan aku nk puji negara laen dan kutuk negara sndiri, tp ini kenyataan... pemandu kat tmpat lain berhemat.. di indonesia, memang dorg cara pemanduan dorg agak menakutkan, tp dorg ada timbang rasa... kete parking kat tepi jalan besar pun xpe, xde sape akn hon... mcm tu la bagus...

xyah citer jauh sgt... ayh aku sndiri pun bawak kete laju... aku pun jadi takut... marah2 dalam kete tu perkara biasa.. adoi~~

konklusinya, kita nk memandu kena la ada timbang rasa dan rasa sabar.. aku suka kalau along n mak aku yang bawak kete.. rileks je.. sesak pun xpe...

so, pandu berhemat, jiwa selamat :)

Tuesday, August 9, 2011 2 orang cakap By: Farhana

Pilihan....

choice, pilih.... dua perkataan tu membawa makna yg sama.... stiap hari kita kena membuat pilihan... nk mkn nasi atau mee, naek kereta atau bas, dan lain2... smuanya terletak pada tgn kita... kita yg perlu membuat pilihan....

kalau aku kena buat pilihan utk perkara2 simple, aku xkesah... tp aku ada 1 perkara yg aku rasakan sgt susah utk aku pilih... pilih pasangan....! pilih pasangan ni bukannya mcm pilih ikan kat pasar tu...pasangan ni kalau boleh biarlah yg kekal...

kenape tiba2 aku wat post pasal pilihan ni ea?? haha... reasonnya, aku ada 2 pilihan yg aku boleh pilih... sejak aku keje masa cuti ni, ada 2 lelaki menghulurkan salam perkenalan serius pada aku... haha... xsgka den...

Friday, July 22, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Universiti Malaysia...

Assalamualaikum...

post yg lepas aku da post senarai universiti2 terbaik di malaysia... msti smua org rasa makin semangat nk blaja after tgk ranking tu kn :P

so, aku ada 1 lagi senarai yg berkaitan dgn universiti kat malaysia ni... tp peringatan, smuanya hanya utk suka2... xde kaitan dgn yg hidup ataupun yg telah tiada... hee~

ok, senarainya :

1. USM - Universiti Sayang Menyayang
2. UTM - Universiti Terbaik Malaysia
3. UKM - Universiti Kacak Macho
4. UPM - Universiti Paling Molek
5. UM - Universiti Marvellous
6. UiTM - Universiti incredible Tanah Melayu
7. UMT - Universiti Memang Tangkas
8. UMS - Universiti Memang Superb
9. UUM - Universiti Usia Muda
10. UMP - Universiti Memang Power
11. UNIMAS - Universiti Mas
12. UNISZA - Universiti Super Z to A
13. UTeM - Universiti Tunggu electron Masuk
14. UNIMAP - Universiti Memang A Plus
15. UPSI - Universiti Paling Syok Income
16. UTHM - Universtiti Tahap Harimau Malaya
17. MMU - Memang Marvelous Universiti
18. UIA - Universiti Islam Alhamdulillah
19. UNITEN - Universiti Terhebat electron Naik
20. UTP - Universiti Terkuat Pikir
21. UPNM - Universiti Pergi Naik Mas Airlines


ok, peringatan, SMUA NI HANYA SAJE2.... harap tiada yang terasa hati... rasanya smuanya positif... kalau selalu kita akn namakan dgn nama samaran yg kurang baek, kali ni kita ubah skit.... hee~~ so, bacala hanya untuk suka2 ok :)

p/s : tiba2 teringat masa jadi PRS kat skola menengah dulu.. nama samaran, Power Rangers Seraya (seraya nama skola)...
Tuesday, July 19, 2011 2 orang cakap By: Farhana

50 Universiti Terbaik di Malaysia

Assalamualaikum....

hee~ topik ni tercipta setelah aku terbaca satu blog.. dlm blog tu dia listkn 50 universiti terbaek kat malaysia... smuanya termasuklah ipta n ipts.. so, jom jenguk sebentar :


  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center
haaa, da nmpk n da baca kn... hee~~

so, ump ada kat kedudukan no 9... wooOoOOOwww... bngga aku rasa... syukur alhamdulillah...

so, jgn la rasa rendah diri sbb kita bljar kat universiti yg tidak terkemuka... x kesahlah kat mana pun kita bljr, asalkn niat bljar kita yg diutamakn... kat mana2 pun kita boleh dpt ilmu berguna...

xsabar nk balik ump smule :)
Thursday, July 14, 2011 0 orang cakap By: Farhana

New Look Again....!! *wink*

yeahhhhh......

inilah wajah baru blog aku... cantik x?? kalau xcantik pun, korg cakap dalam hati je la ye.... :p

dalam post ni jugak, aku nk cuba guna jump break... sebelum ni aku xleh guna, so kali ni aku try guna lak...

so, post ni bertujuan utk merapu.. kalau sape2 yg baca bnda ni mau buang masa, boleh la teruskn membaca post ini... haha :D

ok, yg rajin teruskn, yg kejar masa, p buat bnda lain cpt :p

Wednesday, July 13, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Malaysia vs Arsenal

Assalamualaikum...

haa, baru je selesai perlawanan antara malaysia dan arsenal... ramai giler org bengang sbb astro x tunjuk game live kat astro.. smua ni sbb tiket xlaku... ekeke...

maka, keputusannya......

malaysia kalah wooo.... xpe2... jnji korg da berjuang... heee~~

next match, liverpool akn menyusul... tp, aku xdpt tgk sbb kena keje masa tarikh tu :(

xpela... doaku sntiasa bersama skuad negara :)

EPL Asia Tour 2011

Assalamualaikum....

haa. aku rasa smua org sedia maklum bahwa kelab gergasi eropah nk dtg asia... ramai yg teruja tau....

so, negara asia yg terpilih adalah malaysia, china dan korea (kalau xsilap aku la)

malas aku mau ceritam kita tgk poster dorg sndri ok :)


kelab pertama yg akn dtg ke malaysia adalah The Gunners, Arsenal...


kelab kedua yg akn melawan skuad Harimau Malaya adalah The Red, Liverpool...


kelab terakhir yg akn dtg ke malaysia adalah kelab favourite aku, The Blues, Chelsea :D


so, kalau ada sape2 yg nk dtg ke bukit jalil utk menonton match live, contact2 la aku ya... kalau nk suruh aku bawak jalan2, time aku cuti boleh la :)

so, majulah sukan untuk negara... berjuanglah Harimau Malaya...!
Saturday, July 9, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Bersih 2.0

Assalamualaikum.....


haa, ayuh kita bincangkan topik ini luar dr pemikiran politik ok.. aku kat tgh2, neutral....

first of all, Bersih 2.0 ni adalah kesinambungan dr perhimpunan bersih yg pertama dulu.. aku xingt tahun brape... tp yg pasti, perhimpunan tu menyebabkan sedikit huru-hara berlaku... kalau ada perhimpunan mcm ni lagi, kita pggil Bersih 3.0... tp bila nk berlaku Bersih 2.4 ke, Bersih 2.7 ke??? haha :p

secondly, sekarang ni aku keje kat Sogo Kuala Lumpur, Jalan Tunku Abdul Rahman... so, kalau kita baca or dgn berita, ada kes org sorok parang n bom dalam pertama kompleks n sogo... aigooo~ secara xlangsung menyebabkan tmpt kerja aku terlibat sama.... duhhh

hari ni, aku diarahkan masuk kerja kul 10 pg... so, aku naek tren... perghhh, ramai giler org guna star lrt.. sepanjang perjalanan, aku tgk jalan raya lengang... polis bersepah di smua tmpat... mcm nk perang plak rasanya... tgk situasi tu, aku rasa mcam main GTA III, wat jenayah 5 bintang, polis tggu tgh jalan dgn kereta kebal.. mcm tu la situasi pg td...

gambar ni diambil dr stesen star lrt bandaraya... ini kat tepi jalan... ada lori bomba kt tgh jalan aku xsmpat amik gambar...


aku turun tren, trus masuk sogo... jalan kat luar sogo tu pun aku rasa xtenteram... smua jalan ditutup.. jalan yg xpernah sunyi, tiba2 sepi arini...


inila permandangan jalan raya dr tgkat 8 sogo... mmg boleh dgr bunyi cengkerik kat situ :p


so, kitorang pekerja sogo kena kerja mcm biasa... kebanyakan premis kat area jalan tar smua tutup... sogo je degil sgt nk bukak jugak... da tau arini mcm darurat, sape yg nk dtg shopping?? boring giler td...! sabtu lepas station aku dpt income smpai RM4000++, tp arini?? cuma RM94 je dapat kumpul.. dpt jual 3 belt je.... beza giler rite...! haha

disebabkan xde customer n dpt arahan polis, sogo akhirnya mengaku kalah dan tutup kul 6 ptg... yeayyy...! aku balik awal arini...! hehe...

so, kesimpulannya, sogo xlaku arini.. haha

itu saje... jemputla dtg shopping kat sogo ea.. ada sale skrg :D
Saturday, June 25, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Juara Maharaja Lawak

Assalamualaikum...

haaaa, terjawab sudah siapa yg mnjadi juara rancangan realiti Maharaja Lawak... heee~ di saat aku taip bnda ni, aku sndiri xtengok lagi maharaja lawak akhir... tp aku tau result dr status facebook... well, skrg ni facebook la mnyampaikan berita trkini seluruh dunia... :D

ok, keputusannya...

1. Sepah
2. Jozan
3. Nabil
4. Jambu


sepah : hooorayyy...! aku sgt suka sepah menang... aku rasa lawak sepah la yg paling melayu skali... pasal org berkhatan, gotong-royong, org bersalin dll... mmg TERBAEKK......!!





jozan : jozan mmg best.. tp ntah kenape aku kurang minat sgt dgn grup ni... grup ni mmg da ada peminat dia sndiri... aku jd xsuka kat jozan ni sbb fan dia fanatik sgt...! sorry jozan... papepun, jozan mmg layak no 2... :)





nabil : satu2nya peserta solo yg masuk peringkat akhir... dr dulu aku suka cik abg sorg ni.. walaupun dia bnyk kontrovesi, tp kalau dia ats pntas, dia mmg bagus... paling aku suka, nabil ni buat lawak sesuai utk smua kategori umur... nabil and stand up comedy cannot split...! suka nabil... hee~





jambu : aduhai, jambu ni dulu aku suka, tp lama2 aku jadi kurang minat.. x konsisten langsung... so, okla no 4 ye jambu :)

so far, aku sangat puas hati dgn keputusan maharaja lawak ni... program2 mcm ni jauhhhhh lg baek dr program2 nyanyi mcm akademi fantasia, mentor n lain2 tu...

ntah bila la maharaja lawak 2 akn ada lak :(
Sunday, June 19, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Godam...!

Assalamualaikum...

ok, kita cakap pasal godam menggodam plak k... godam dgn goda xsama ok..! hee~~


isu ni sensasi sejak akhir2 ni... ni smua pasal government sekat bnyk website utk download... alasannya, nk elak virus... yg bg ulasan ni lak, pensyarah UMP sndiri.. aduhai...

so, kalau korg baca beberapa forum, ramai giler yg kutuk ulasan lecturer ni... ada yg ckp, 'apa guna beli antivirus mahal2'... 'kalau xmau kena virus, jgn pasang internet terus la'.. smua ni aku petik dari forum gempak.org

so, aku xmau komen bnyk la sbb aku ni bukan la pakar it... laptop aku kena serang virus skit, aku da cuak.. haha..

walauapapun, aku yakin government block beberapa website ni utk kebaikan (harapnyalah).... kpd lecturer ump yg bg ulasan tu, apa aku nk ckp, erm... xde apelaaa...

apapepun smua, pk la sndiri demi kesejahteraan laptop anda ok :p
Friday, June 17, 2011 2 orang cakap By: Farhana

Pekan VS Gambang

Assalamualaikum...

hee~~ waktu aku menaip bnda ni, jam da pukul 2.52 pg.. ntah kenapa mata xmau nak lelap... so, aku conteng2 kat sini utk mengisi masa lapang :p

pekan vs gambang?? mcm nk gaduh je kn... haha... xlaa, aku buat bnda ni nak compare jarak perjalanan dan tempoh masa yg adiambil... xfaham?? check this out...


haaa... perati btul2 ok... so, lets talk about gambang and pekan.. ump pekan adalah 64km dr ump gambang... so, kalau kena ulang alik setiap hari, jarak perjalanan smuanya lebih dr 100km... fuhh, jauh tu... tempoh masa yg diambil lak kalau kita total smua skali, 1 jam 50 minit... kalau naek bas semput, mau dekat 2 jam lebih perjalanan... wahh, tabah gak aku ni, jalan jauh :p

itu jarak antara 2 buah kampus.. from the table above (chewahh~~), we can conclude that kuantan's location is between ump gambang and ump pekan. jarak kuantan dr ump gambang ialah 34km dan mengambil masa lebih kurang 30min... erm, oklaa.. xla jauh sgt...

NAMUN.... jarak kuantan dr ump pekan adalah 41km dan ambil masa lebih kurang 40min perjalanan kalau naik kete yg 'sehat'.... jauh tuu... masuk pedalaman lak tu... aduhai... xleh kuar malam da pasni :'(

next, kuala lumpur lak... jarak kl ke ump gambang adalah 260km dan amik masa 4jam 20min.. erm, ni msti guna bas semput ni... kalau naik kete, dalam 4jam je.. TAPI... itu ke ump gambang...! meaning, nk ke ump pekan amik masa hampir 5jam dr kl... aduhai... keras la aku dalam kereta..!

ok, da, aku da habis merepek... pd mereka yg akn tggal di gambang lg, percaya dan yakin bahawa korg sgt tabah...! bukan perli, tp ni ikhlas... :)

pd yg akn duduk kt pekan, haa, rasala kau duduk dalam kawasan yg 'dalam' tu.. mmg kelas dekat, tp life kita amacam??

renung-renungkan dan selamat beramal :)
Thursday, June 16, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Result.....!!

Assalamualaikum....

hurm, smlm, 15 jun 2011, keputusan exam sem 2 da kluar...!! masa yg dinantikan oleh smua pelajar ump... :)


yg kt ats ni adalah subjek yg aku amik masa sem 2... actually, subjek2 ni smua xsusah, tp aku yg malas belajar.. sbb tu aku rasa susah.. apa nk buat, aku ni pemalas orgnya :p

so, my result...... tadaaaaa.....! ok2 je laa... haha.. xyah la aku btau spesifik aku dpt bape... yg tau, tau la... yg xtau, xtau la... hee~~

majoriti membe2 aku ramai yg meningkat.. Alhamdulillah... ni smua hasil usaha mereka... :)

di kesempatan ini, aku nk ucapkan jutaan terima kasih pada mereka2 yg bnyk mmbantu aku... pd stdy group aku, thanks a lot...! sgt trharu sbb ada yg sudi call n msj smata2 nk ucap terima kasih kat aku... so, thanks pada smua jugak :)

next semester, kita smua duduk jauh2... so, stdy group next sem mungkin bnyk brubah... kita tgk keadaan mcmana ok...

lastly, congratulations to everybody :D
Friday, June 10, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Bandung Trip part 3

Assalamualaikum…

ayuh teruskan pengembaraan bersama Cik Farhana Pbk… heee~~ ini part terakhir...


hari ke-4, selasa, ni xde sesi shopping2 da… kitorg gerak dr hotel kul 7.30 pg waktu tmpatan, pas da setel breakfast… perjalanan kali ni amik masa dalam 3 jam lebih.. smpai sana dalam pukul 10 lebih.. kitorg g safari kat area bogor, jawa barat..


safari tu mmg sgt2 seronok…! Kawasan safari ni, haiwan dibiarkn bebas. Kita leh bg dorg makan.. kita xleh jalan kaki, kena naek van.. disebabkn van kitorg xde tgkp belakang, xdpt la kitorg bg haiwan2 tu makan… tmpt ni sgt2 seronok..


antara haiwan yg ada.. dia pandang kitorg n senyum... haha


smpai kat area rekreasi, aku dpt naek gajah, mini tren, tgkp gmbar dgn anak harimau n mcm2 lg… puas giler..!! rasa nk bawak balik anak harimau tu… haha.. ntah brape jam kitorg kat sana.. sian pemandu kitorg, smpai pening kepala tggu kitorg..


mula2 aku takut naek gajah ni... haha


dalam mini tren....


anak harimau ni sgt2 comel... 2x dia gigit aku... comel....!!

Then lunch kat area safari tu.. kitorg kena duduk bersila.. mcm cara org melayu… restoran tu hidangkan masakan sunda… mcm biasa, sedap…!! Masa tu da dekat kul 2 ptg… pastu kitorg nk balik ke bandung.. perjalanan balik agak lama sbb waktu org balik keje.. pas lunch, kitorg gerak ke bandung… destinasinya ialah, pergi makan malam kat bandung…! Haha.. makan je hari ni..


kat tgh jalan, kitorg berhenti kat sebuah masjid ats bukit.. aduhai, tmpt ni sgt indah....! air pun dr bukit... sejuk...!! best2...

hanya gadis2... hee~~


credit to my maksu.... :)


Kitorg smpai kat area ‘kampung daun’ dalam kul 7.30 mlm. Indonesia ni lain skit. Kul 6 da gelap.. so 7.30 mlm tu da mcm kul 8.30 mlm msia.. gelap.. kampung daun tu sngt2 cantik dan eksklusif.. aku makan bebek bakar…! Buruk kan nama tu.. haha.. bebek tu itik.. sedap…!


kitorg tgkp gambar skit2, then terus balik… arini je aku tdo lwat.. dlm pukul 11.45mlm waktu tmpatan.. da xjd sejarah da.. haha…


esoknya, hari ke-5, rabu, da nk balik msia da… pas breakfast, trus gerak ke Jakarta.. jalan Jakarta ni sesak teruk.. kul 11 lebih baru smpai airport Jakarta, dr pukul 8 pg.. flight kitorg kul 2.45 ptg waktu tmpatan.. maksu aku lak kul 2.50 ptg.. flight lain2 sbb book lain2.. xpela, asalkn smpai msia..


my sis n me dlm flight sblum berlepas balik ke msia...


waktu dalam kapal terbang kali ni, aku rasa xselesa skit.. mula2 perjalanan tu ok je.. dalam 30 minit b4 sampai LCCT, telinga aku sakit giler… rasa mcm hampir berdarah… normal kalau org sakit telinga dalam flight.. tp masalahnya aku sakit telinga sebelah kiri je… masa tu mmg cuaca kurang baek.. kapal terbang pun goyang2.. cuak gak masa tu… adk aku kata aku sakit telinga sbb aku dok sebelah tgkap… ntahla… tp masa tu mmg sakit giler…

kitorg smpai LCCT dalam kul dalam kul 5ptg waktu indonesia.. aku mmg da set jam tgn adk aku waktu Indonesia.. hehe.. dalam waktu msia, lebih kurang kul 6ptg… pastu, kitorg kena tggu maksu aku lak… time menunggu ni la aku gedik skit, tgkap2 gambar.. hehe


menggedik skit... smpai umah trus edit... haha..


overall, trip ni mmg seronok…rasa nk pegi lagi… kalau ada rezki, InsyaAllah family aku nk g lagi… tp kisah bandung da habis, next destination, Singapore…! Itupun kalau ada rezki…


hari kamis, iaitu hari pertama kitorg kt msia, mak n adk aku demam teruk.. sebabkn aku je yg sihat, maka aku yg kena jaga dorg.. hari ni, jumaat iaitu hari ke-2 di msia, mak n adk aku da sihat… TETAPI… aku laky g sakit.. haha… saat aku taip ni, aku baru kena paksa makan ubat.. haha…


okla, panjang aku merepek… misi skrg, nk cari keje….!! Hehe….

Bandung Trip part 2

Assalamualaikum…

ok, ayuh sambung ke hari ke-2, ahad. so, aku bgn kul 6 waktu tmpatan… aku xrasa awal sgt sbb ikut waktu msia, da pukul 7pg… hee~~


da siap makan sarapan kt hotel, kitorg meneruskn pengembaraan naik van. Van tu besar dan tertulis ‘pariwisata’ atau bermaksud ‘bas pelancong’.. so, kitorg dibawa ke Factory Outlet. Tmpt tu ada jual baju2. Agak murah dan bnyk kedai dia… sepanjang jalan.. so, kena pilih kedai yg bgus la…


sepanjang hari kitorg g shopping.. aku xbeli pape hari pertama.. Cuma kazen aku shopping sakan… so, ternyata dan terbukti bahawa lelaki pun suka shopping.. haha.. waktu tghari, kitorg dibawa ke resotoran mana ntah… ejen kitorg da book tmpt, tp org tu lupa… maka, kitorg kena tggu 30 minit, baru dapat makan.. makanan mmg sedap..! ejen tum mg pandai pilih tmpt makan… hehe…


belah ptg, sambung shopping.. mmg keje kitorg shopping sehari suntuk.. mcm biasa, kazen aku gak yg shopping.. terbukti lg…! haha… habis shopping, dgn xbalik bilik, trus g mkn mlm kat kedai apa ntah, makan nasi padang lg… makanan, sedap jugak… hilang niat aku nk diet.. haha..


balik hotel dalam kul 8.30mlm waktu tempatan.. aku, adik, mak n kazen aku balik bilik jap je, then g paris van java lg… yg lain sume da tdo sbb penat sgt.. kitorg g sana sbb mak aku nk belikan baju utk adik aku.. aku pun beli satu.. hee~~ kazen aku lak g Carrefour, beli jajan nk makan dalam bilik… dekat 10.30 mlm baru kitorg balik bilik.. ak smpai bilik, setel apa yg patut, terus tdo.. awal jugak… sejarah lagi…! haha…


hari ke-3, isnin, aku bgn awal lg, sarapan then kitorg trus gerak ke tmpt dipanggil ‘tangkuban perahu’. Ada la dalam sejam lebih perjalanan.. tangkuban perahu ni ats gunung.. mcm cameron highland, jalan liku2, dan sejuk smpai ke tulang hitam.. tmpt ni ada sejarah skit.. ada bntuk perahu kt kawasan ni… yg paling penting, kawasan ni kawasan kawah… kt sini aku belajar skit bahasa sunda… 1, 2, 3 disebut igit, dua, tilu.. tourist guide kitorg kt sini hensem…! Haha…


aku dan seluruh famili aku... kat blkg tu ada bentuk perahu...



aku xlepaskn peluang bergambar kat sini.. hee~~


dah jalan2 daki bukit, kitorg g shopping lagi.. kali ni kat ‘rumah mode’. Tmpt ni bnyk jual barang jeans dgn harga murah… aku n lain2 smua shopping sakan kat sini.. seronok…! setel shopping, its makan time…!! hee~~ makan kt restoran apa ntah, tp mmg sedap r.. makanan pun mewah2.. habis makan, shopping lak kt area ‘pasar baru’… adk, abgah n kazen aku buat sluar jeans kat sini.. murah je, dlm lingkungan 120 000 rupiah utk satu sluar.. convert duit msia, dlm rm45 ke rm55 mcm tu la.. murah tu.. kt msia ni kalau tmpah jeans, mau dekat rm100.. dorg buat suar 1 hari je.. dorg jnji esoknya akn antar ke hotel…

area ‘pasar baru’ ni mcm area jalan tar n semua house kat kl… kt sini la mak aku shopping sakan.. aku dok ikut je… tp mmg letih sgt2… da shopping 3 jam, kitorg balik hotel.. smpai dalam kul 6 ptg waktu tmpatan.. kul 7.30 mlm, dinner kat luar lg.. kali ni paksu aku xikut sbb sakit perut.. sian paksu… tp makanan mcm biasa, sodap…!! Hehe.. da habis makan, balik dan tidur… tiap2 ari aku tdo awal.. bgga alku rasa.. haha


Hari ke 4, aku citer dalam part 3 lak… hee~~

Bandung Trip part 1

Assalamualaikum…

wah, rindu bangat sama blog ni… hee… erm, aku baru smpai Malaysia ptg smlm… percutian 5 hari 4 malam kat bandung mmg seronok….!! Makan pun sodap… haha… so, lets travel with Cik Farhana Pbk….

jumlah family aku yg ikut holiday ni smuanya 11 org.. kitorg holiday mula 4 jun 2011, sabtu.. Flight ke jakarta yg kitorg naek spatutnya pukul 1.15 ptg.. tp delayed ke pukul 2.50 ptg… aku dpt duduk sebelah tgkap…!! wee~~ kitorg smpai lapangan terbang soekarno-hatta Jakarta pukul 5 lebih.. tp itu waktu Malaysia.. Jakarta ni awal sejam dr Malaysia, so kiranya smpai pukul 4 lebih waktu tempatan…

smpai je kat sana, ejen yg maksu call da memang menunggu kt sana.. so, kitorg naek bas kecik yg mewah utk ke bandung.. kitorg nk ke bandung, tp turun kt airport jakarta sbb flight murah.. that’s y kena naek bas lak masa nk ke bandung… Jakarta ke bandung ada la dalam 3 ke 4 jam prjalanan.


baru smpai jakarta... ni la bas mewah tu... hee


mula2 bas kitorg nk gerak kuar dr airport, ramai gler org, pegang sepanduk n berlari2… so, kitorg ingt dorg tu nk jmput kedatangan kitorg ke Indonesia… al-maklumlah, aku lahir pd hari kemerdekaan Indonesia, kena dpt layanan spesel.. haha.. bila aku baca sepanduk, baru aku tau dorg tgh tunggu kumpulan super junior. patutla yg menunggu smuanya ppuan…! Bila ada yg berlari2 tu, aku tgk pun malu.. aduhai…


ni la peminat2 super junior tu...


then kitorg berhenti kt mana ntah, makan nasi padang.. nasi padang ni jarang ada kt msia.. dorg akn serve lauk bnyk2, kita pilih yg kita nk makan je.. kalau kita mkn, baru dia kira.. makanan dia, perghhhh, mmg sodap….! Da setel makan, kitorg teruskn perjalanan ke bandung.

dalam bas, aku asik tdo je… tp ayah aku asik kaco aku, tunjuk sana sini… masa tu aku sabor je la… haha.. then kitorg menginap kat hotel naval.. hotel ni dekat dgn shopping complex famous kat bandung. Kitorg masuk hotel, then kitorg g shopping complex tu jalan kaki.. nama tmpt tu Paris Van Java atau bermaksud, ‘paris di jawa’. Tmpt tu mcm pavilion kat kuala lumpur. So, aku rasa biasa2 je la… then da jalan2, balik bilik dan tdo… aku tdo awal… sejarah…!! haha..

ok, kita sambung pengembaraan ke bandung dalam part 2 lak ok :p
Sunday, May 22, 2011 2 orang cakap By: Farhana

Nur Kasih The Movie

Assalamualaikum...

ari jumaat aritu aku kuar g tgk wyg dgn membe.. btw, selamat hari diberanakkan dafi...! hee~~

back to the story.... erm, kitorg tgk citer nur lasih the movie.. honestly, aku xikut citer ni sbb masa tu aku duduk kat matrik.. tp ak tgk jugak la, sbb org kata best... panggung penuh gler dgn org ppuan.. laki pun ada.. so, nmpk sgt lelaki2 itu xg solat jumaat.. wayang dr kul 12.30 - 2 ptg... aduhai..


citer ni pada aku biasa2 je.. ada gak part boring.. aku smpat tido dalam wayang.. hee... pd aku, citer dia agak sedih, tp bukan smpai tahap nangis2.. aku da siap tisu masuk wayang, tp xguna pun.. nasib baek tisu free~~

so, aku bg 3 bintang je la... kalau korg minat, lantakla... thats all :)
Thursday, May 19, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Patah...!

Assalamualaikum...

erm... kali ni aku nk citer kejadian arini... tntg jiran aku... aku dgr citer dia dr mak aku, kesian plak aku rasa... mkck M patah tangan...!! sbb patah tangan, kena tendang dgn husband dia... aduhai... pkck H ni kawen dgn jiran aku sorg lagi, mkck N... mkck M duduk depan umah aku, mkck N duduk blakang umah... mmg parah kisah dorg ni...

pkck H kawen dgn mkck N ni diam2... bila mkck M dpt tau, mengamuk satu taman... duhh... naseb baek masa tu aku duduk kat matrik..

inila kehidupan.. biasa aku dgr kisah mcm ni dalam drama or filem je.. tp kali ni berlaku kt kawasan perumahan aku...bnda ni mmg jadi pengajaran pd smua... ntah bila perbalahan antara mkck M dgn mkck N akn selesai... ntahla...

hurm... ni aku baru edit... hari yg sama, pkul 11.30 mlm, sorg jiran aku meninggal dunia.. sakit barah.. innalillah... ank dia sebaya dgn aku... smoga arwah ditempatkan dikalangan org beriman... amin...
Monday, May 16, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Konvo & Kampung..!!

Assalamualaikum...

ok, hari sabtu bersamaan 14 mei 2011, along aku tamat belajar dgn jayanya...! majlis konvo dia pun sgt grand..! aku sbgai adik bangga dgn abg2 aku... smuanya berjaya dan tunjukkan contoh yg baek pd adk2 :)

then, habis konvo abg aku, kitorg satu famili balik kampung... rasanya last time aku balik masa raya tahun lepas... sgt lama...!! so, happy gak la dok kampung walaupun cuma 2 hari 1 malam.. yg paling best skali, kitorg berkelah kat kebun...! hee~ kebun tu arwah atok n arwah opah punya... then, pak cu dgn mak cu aku bersihkn kebun, buang semak samun... jadi kawasan lapang yg sgt cantik...! so, kitrong pun makan tengahari kat situ.... lots of fun :)
Monday, May 9, 2011 0 orang cakap By: Farhana

Bola & Lesen :p

Assalamualaikum...


aduhai... nmpk tu?? sadis sungguh.... baru 30 saat main, MU da sumbat gol pertama... aku baru nk duduk, mmg terduduk terus...!! speechless giler time tu... along aku msti happy, team dia menang... aku?? sabar je la.. ada org bg nasihat kat aku... bola itu bulat...!! itula nasihat yg merawat kelukaan hati aku... haha

next, aku sokong barcelona... go barca....! tendang MU laju2... hee~~


seterusnya~~ lesen P aku.... haaaa......!! 1 ronok, 2 ronok, beronok-ronok...!! baru aku sedar lesen P aku da tamat tempoh 3 mei aritu... yeayy~ no more P for me... tp malangnya, buat masa ni xdpt aku nk drive... baru ingt nk g bndar sok... xpe hana.... jnji da habis P... weee~~

ok, smoga aku dpt tdo dgn kecewaan kekalahan chelsea dan kegembiraan tamat P... esok kuar g enjoy kt bndar.. btw, go barca.. hee~ :p
Thursday, May 5, 2011 2 orang cakap By: Farhana

Home Sweet Home


Assalamualaikum....

Alhamdulillah, aku sampai rumah dgn selamat stelah meredah 4 jam perjalanan... smua gara2 balik waktu puncak, org balik keje... jalan sesak...

sampai rumah, aku terus demam... aku ni btul2 homesick...! haha... tp yg penting, aku dpt lepas rindu pd parents n adk bradik aku.. 1 lg, kucing aku makin gemuk...!! dia da x sakit paru2 lg da... :)

owh, btw, blog aku da ok... yeayyy!! xjadi buat blog baru... so, i will stay with this blog :)

oklah, mau tido.... korg smua, happy holiday :)
Tuesday, May 3, 2011 0 orang cakap By: Farhana

UMP Gambang

Assalamulaikum...

waaahhh, pantas sungguh masa berlalu.... skrg da masuk bulan mei... maka, kitorg pun dah hampir habis sem 2...!! rasa mcm baru smlm tinggalkn dunia matrikulasi... :'(

erm, kalau tiada aral melintang, insyaAllah mggu ni merupakn mggu trakhir aku duduk kat ump gambang.. harapnya tiada masalah, dan aku dgn membe2 lain dpt duduk kat ump pekan... dekat skit dgn kelas... xla kena ulang alik naik bas setiap hari...

bila difikirkan semula, kita warga mekanikal n elektrik yg kena ulang alik dulu patut rasa brbgga.. nnt kita da ada anak, boleh cerita kita kena redah sejam perjalanan hanya utk g kelas... leh jd inspirasi...! bukan smua org lalui apa yg kita lalui.... bukan smua org kena tempuh hampir 100km stiap hari hanya utk ke kelas...! bukan smua org kena naik bas kul 6.30 pg sbb ada kelas pkul 8pg...! percayalah, kesusahan kita akn jd kenangan indah...!!

so, cuma ada baki 2 hari sebelum aku balik kuala lumpur... cuti 4 bulan nnti, msti aku rindu korg, membe2 aku.... paling aku akn rindu adalah budak2 bilik aku... ntah bila kita dpt jumpe lagi nnti.... fara, nadia, kalau ada masa lapang, ana dtg gambang, tdo bilik korg ea... for sure, i will miss u girls...!!

da citer sedih2, lets check my room...!! pada aku, apa yg bakal aku tulis pasni lebih kepada 'rahsia kamar'... :p



1. locker....!!





taadaaaa...!! kemaskan...!! haha... ni la locker aku... ak da kemas2 before snap pic ni... sbnrnya aku guna dua locker... satu lg aku guna locker kosong, sbb ada sorg budak bilik aku kluar dulu... so, bygkn brape bnyk baju aku.... blum lg tambah dgn beg2 aku... aku kira, aku ada lebih 10 beg... heee~~ mmg susah nk pack balik...


2.meja study



meja study aku mmg sgt kemas sbb aku jarang gunakan utk study... hee~~ biasanya aku guna utk makan je... itu pun kadang2... tp cuba tgk buku...! mmg bnyk la... satu laci penuh dgn buku matrik n akademik, 1 kotak penuh buku novel... ak xtau mcm mana nk bawak turun dr tgkt 3 ni... :'(


3. katil... heee~~


kat sinilah kebanyakan masa aku dihabiskn.... online, study, kdg2 makan, dgn tdo, smua kt katil ni... mana penah aku study kat meja... katil ni la meja aku... aku duduk ats lantai mcm cara org jepun tu... sejuk je... heee~~



smua ni la kenangan aku kat ump gambang... pasni aku da xduduk sini... aku akn rindukan bilik ni... C15-305 sntiasa dalam memori... smpai bila2 pun aku xkan lupa :)

p/s : dr gmbar2 ni, agak2 apa kaler favourite aku... aku da bg hint ni.. sng org nk pilih adiah kaler apa utk aku nnt :p